2 weeks ago - last edited 2 weeks ago
Today is celebrating the Developer Day! How are you going to celebrate it? 😊
Dziś jest Dzień Programisty, który obchodzony jest w 256 dniu roku, więc w roku przestępnym wypada 12 września, a w pozostałe lata 13 września. 256, to liczba wszystkich możliwych wartości jednego bajtu informacji w 8-bitowej postaci (2^8).
Piszcie śmiało, jak zamierzacie albo chcielibyście celebrować dzisiejsze święto? Wysyłajcie śmiało memy związane z tym tematem, pośmiejmy się razem w tym dniu 😅
2 weeks ago
Jako że Dzień Programisty wymyślili rosjanie, to ostatnio jakby mniej 13 września jest obchodzone, z tego co obserwuję.
Znalazłem, że w Polsce Dzień Informatyka jest 8 czerwca: https://bimkal.pl/kalendarz/dzien-informatyka, ale żadnych więcej potwierdzeń na to nie odszukałem.
Tak czy inaczej, dobra okazja by Cię pozdrawiać ciepło 🤓
2 weeks ago - last edited 2 weeks ago
Cześć @Vitaliy-R , powiem szczerze, że nie znalazłam informacji o tym kto wymyślił Dzień Programisty, ale od czego w sumie jest CzatGPT 😉 On twierdzi, że nie ma jednego twórcy:
"Niestety, nie ma jednej konkretnej osoby, której można przypisać tworzenie Dnia Programisty obchodzonego 13 września. To święto jest bardziej wynikiem inicjatywy społeczności programistycznej, niż działania jednej osoby. Nie istnieje informacja o jakimkolwiek konkretnym twórcy, który by nadał mu oficjalny status.
Dzień Programisty stał się popularny w sposób organiczny w społeczności programistycznej i jest obchodzony jako forma humorystycznego i nieformalnego święta."